Siakap Masak Peksak

Okay janji nak belanja bila dah siap masak.
Ni nak belanjaaa dah niii lagumana nak buat #SiakapMasakPeksak
Nak sedap , kene ada kicap ikan (botol kuning) dan kicap sotong (botol hijau) .
Si kicap botol kuning tu , ada yang tanya tadi
beli kat mana. Kicap tu ,  beli kat GOLOK THAILAND bulan lepas.
Yang pastinya , halal toyyiba. Hehe
Ok.
Mehh sambung pada resepi dan cara-cara nak buat sangat simpleeee !

BAHAN BAHAN :
1. Ikan Siakap 1 ekor *Cuci bersih , lepas tu perap kan dengan Flavoured Black Paper dan limau nipiss boleh dalam setengah jam-1jam.
2. Bawang Putih ( *mayang/cincang halus )
3. Serai ( *mayang/cincang halus )
4. Halia ( *mayang/cincang halus )
5. Daun ketumbar wajibb hadoo.
( Pembangkit bauu sampai ke jantung )
6. Kicap manis , Kicap sotong (thai)
dan Kicap Ikan (thai)
7. Gula dan sedikit air.

CARA BUAT SOS SIAKAP MASAK PEKSAK
1. Korang satukan tiga-tiga jenis kicap tu. 
Pastikan lebihkan kicap ikan dan sotong yea.
Nanti korang letak lah gula sedikit.
Nanti korang rasa lah macamna ikot tekak korang. Sebab  main letakk jerr. Hihi takda sukatan.

CARA MASAK SIAKAP MASAK PEKSAK
- Panaskan dulu kukusan.
- Bila dah lepas siap perap dan siap mayang/cincang bahan yang bertanda* tadi , letak semuaaa bahan yang dah siap mayang tu dalam ikan dan atas ikann.
- Curahkan lahhh sos yang dah siap dibuat tadi atas ikan.
- Bila nampak air ikan dah keluar cantik , cubalah rasa macamana. Kalau nak lebih manis, tambah la gula. Nak lebih masin sikit tambah kicap sotong. Jangan tambah garam tau. Sebab kicap sotong tu, dah cukup masin dah.
- Kalau nak rasa pedas , letak lahh cili potong ok.



Powered by Blogger.